Make your own free website on Tripod.com

        

      

 
Menü Меню

 

 

 

 

 

 

 

 

Magyarország címere
Герб Венгерской Республики
 

 

 

Újszász város címere
Герб города Уйсаса
 

 

 

Szentendre város címere
Герб города Сентендре

     

MAGAMRÓL PÁR SZÓT....

Несколько слов о себе...

Lakcímem (мой адрес):  H-2000 SZENTENDRE, Dózsa Gy. út 8/a, I. em. 11.

Telefonom: 00-36-20-9730-228

 

 

 

 Amatőr múltam

A múlt században születtem, annak is a közepe táján. A rádiózással még gimnazistaként, 1972-ben „futottam össze” a falunkban (azóta már város!), Újszászon frissen megalakult HA7KMS hívójelű, azóta már sajnos megszűnt klubban. Az első, ott látott RIG egy Marconi vevő és egy 10 W-os távíró adó volt (Szolnok megyei MHSZ gyártmánya), egy R-10-es katonai adó-vevő házába beépítve. Ott hallottam először morze jeleket és azonnal el is döntöttem, hogy én az életben nem fogom megérteni azt az őrült csipogást és zűrzavart, amik ezek a jelek produkáltak. Aztán következett a morze tanulás, és néhány hónap múlva az operátori vizsga (akkor még ilyen is volt), amellyel már klubállomásról lehetett QSO-zni. Rá kb. egy évre az RH-A, majd pár hónappal később az RH-C vizsga. Akkoriban nem sokan voltunk az országban, akik azzal büszkélkedhettek, hogy 18 éves koruk előtt letették az RH-C-t. Közben belekóstoltam a rádiós többtusába, mint a szolnoki HA7KLC versenyzője.

Hívójelet azonban csak sok évvel később, mindenféle tanulmányok befejezése után szerezhettem, immár a szentendrei HA7KRK rádióklub égisze alatt.

Mint látható, rádiós hobbimat három rádióklub határozta meg és számomra egyáltalán nem volt zavaró, hogy ezek - természetesen -MHSZ klubok voltak. Sőt.

Мое радиолюбительское прошлое

Kedvenc üzemmódom és sávjaim.

 Rajongok a távíró üzemmódért! Igazából mikrofont csak akkor veszek a kezembe, ha erre valami különleges ok kényszerít. Nem tudom, miért, de nem szeretem a – Rejtő hasonlatával élve, bár ő ezt a szájharmonikára értette – pofagyalut használni. Ennek oka talán abban gyökerezik, hogy a rádiózást a távírózással kezdtem, azaz hamarabb nyúltam a billentyűhöz, mint a mikrofonhoz, már csak annál az egyszerű oknál fogva, hogy mikrofonos (SSB-s, AM-es) készülék akkor, amikor belekóstoltam ebbe a hobbiba, nem volt a klubban.

Első összeköttetésemet távírón létesítettem és ennek izgalma, öröme, boldogsága meghatározta számomra a végtelen szeretet és tiszteletet a billentyű iránt. Mind a mai napig az összeköttetéseim 99,9 %-át CW üzemmódban létesítem. Fantasztikus érzés a számomra a távírózás!

 

Legszívesebben 14 MHz-en, illetve - ritkábban - 3,5 MHz-en tanyázom. Néha „benézek” más sávokra is, de alapvetően ezt a kettőt részesítem előnyben, a QSO-jaim zöme itt létesül.

 

Любимые частоты и режимы QSO

A nagy kedvenc a QRP!

Az erősen átalakított EFIR-M készülékkel és az igencsak QRPp szagú, alig 1 W-os, 80-m-re áthangolt  Junoszty-M szerkentyűvel kellemes QSO-kat lehet csinálni, még a fizika törvényeinek igencsak ellentmondó 41 m hosszúságú,  fák lombkoronái között kanyargó LW-vel is.

Nagyon kellemesek tudnak lenni a QRP versenyek, időnként megdöbbentő QSO-k jönnek össze.

 

 

 

 

 

 

 

Vissza a főlapra        На главную страницу                                                                                     

Készült: 2005.