Make your own free website on Tripod.com

 

Menü Меню

 

 

 

 

 

 

 

Szintén kedvenc QRP RIG-em: Junoszty-M, 3,5 MHz-re.

 

Egy sávos (3,5 MHz) , ami CW és SSB (DSB) üzemmódan sok kellemes QSO-t szerzett nekem már eddig is.

Az áthangolással nagyon megszenvedtünk (nagy köszönet érte HG5BWM Vili barátomnak, aki hetekig küzdött vele). Az eredeti készülék 160 m-es, az átalakított pedig 80 m-en műveli a csodákat.

Igazi nosztalgia RIG: mint régen a csöveseknél, pár perc bemelegedési idő kell neki! Addig ugyanis klasszul gerjed az adója. Utána már nem és lehet vele a QSO-kat gyártani. 2-3 W kimenője ellenére (ráadásul a félreméretezett W3DZZ-re dolgozva) nem egy 1000 km fölötti QSO-t sikerült vele megcsinálnom.

Persze a manuális adásvétel kapcsoló helyett beépítettem egy VOX-ot és ezt-azt. Sajnos CW-n elég nagy a sávszélesség, de ennek finomítása is meg fog történni, elektromechanikus szűrő beépítésével. Azt már nem is említem, hogy az eredeti tuchel aljakat és TV antenna aljat lepárhuzamosítottam, illetve lecseréltem a nekem tetsző 6,3-as jack hüvelyekre, ill. koax aljra. Kellemes, igazi QRP RIG, kezdőknek is sok örömet szerezne.

Настоящий QRP RIG на 3,5 МГц.

Он работает теперь на 80 м, в режиме CW и SSB (DSB), выходная мощность около 2-3 Вт (после переделки).

Он теперь ведет себя как ламповый, так как пока не "нагревается" (в течении нескольких минут) выходной каскад на всю силу возбуждается. Потом все станет на свое место и работает как следует.

Вместо кучного MOX в нем стоит VOX.

 

 

 

 

Vissza a főlapra        На главную страницу                                                                                     

Készült: 2005.