Make your own free website on Tripod.com

 

Menü Меню

 

 

El-key

Bár minden RIG-emben van beépített El-key (biztos ami biztos), azért a mindennapi használatra jobban szeretem a külön asztali változatban készített, a sebességet nagy forgatógombbal állítható és a bal kezemhez közel elhelyezett El-key-t. A gomb alatt található kapcsoló tulajdonképpen a MOX, ami távíró üzemben hasznos, ha lassan kell adni, ugyanis így nem kattog állandóan a RIG adásvétel reléje, ha hosszabb szünetet kell tartani két szó, vagy betű között. A közeljövőben kerül rá még egy kapcsoló, amivel folyamatos adásra tudok kapcsolni, ha a PA-t kell lehangolgatni.

Az El-key rajzát egy orosz kapcsolás adta, benne két IC van mindössze és pár egyéb vacak. A rajzot hamarosan felteszem ide. Relé helyett kapcsolótranzisztor van a végén, stab IC (7805), és még néhány kondi, hogy megbízhatóvá váljon az egész.

Мой выносной El-key

Хотя в каждом моем  RIG-е есть встроенный El-key, в повседневной работе я пользуюсь отдельным El-key. Причина этого проста. Он у меня теперь под (левой) рукой и ручка регулятора скорости большая.

Здесь же стоит переключатель MOX, на тот случай, если темп CW низкий: надо же беречь реле в RIG!

Схема El-key-а взята из журнала Радио (я ее скоро покажу). На выходе вместо реле у меня стоит транзистор. Напряжение  питания 12 В, поэтому пришлось добавить стабилизатор на 5 В (7805) и также несколько кондесаторов для устойчивой работы микросхем.

За качество изготовления извиняюсь. Плата нарисована вручную.

 

 

 

Vissza a főlapra        На главную страницу                                                                                     

Készült: 2005.