Make your own free website on Tripod.com

 HA7JCA

 

 Elektronikus terhelő ellenállás

tápegységekhez, akkumulátorokhoz

Szerző: Андрей -  Andrej (RV4HV)

Forrás: http://www.cqham.ru/pow21_1.htm

 

RV6HV Andrej készítette el és mutatta be a www.cqham.hu-n ezt az elektronikus terhelő ellenállást, amellyel kiválthatók a gépkocsi halogénizzók, terhelő ellenállások, ha úgy 20-25 A határig vizsgálni szeretnénk a tápegységek, akkumulátorok terhelhetőségét. Működéséből adódóan folyamatosan szabályozható az áram, ami rendkívül előnyös, különböző kapacitású akkumulátoroknál.

Az eredeti rajz 2 db TIP 36 tranzisztort tartalmaz, én - biztos, ami biztos - 3 darabbal építettem meg. Maga a kapcsolás nem új, sok éve a Rádiótechnikában is bemutattak ilyent, igaz, ott - emlékeim szerint 2N3055-ök voltak párhuzamosítva.

Megragadott viszont Andrej készülékében az, hogy igen találó módon PC táp dobozába építette bele az egész szerkezetet, felhasználta a táp eredeti ventillátorát (ezt ajánlatos megfordítani, hogy a levegőt ne kiszívja a dobozból, hanem közvetlenül ráfujja a hűtőbordára), illetve hűtőbordaként régebbi processzor hűtőbordát használt fel. Mindezeknek köszönhetően gyorsan és igen csekély anyagi ráfordítással megépíthető az egész. nekem kereken 5 órámba telt, beleértve a mechanikai műveleteket is.

 

A KT815 helyett BD241-et használtam (ezt lehetett kapni a boltban), bár a BD165 is tökéletes. Ugyanígy, a javasolt 0,15 Ohm értékű ellenállások helyett 2-2 db 0,22 Ohm 5 W értékeket használtam párhuzamosan kötve (ezek voltak csak a bolt kínálatában).

Azt hiszem, a fotók önmagukért beszélnek. Nem kell se NYÁK, se semmi. Érdemes minél nagyobb hűtőbordát alkalmazni. Én a felhasznált - szintén processzor hűtőbordával - max. fél percig próbáltam a teljes, 25 A-es terhelést, de már igencsak sütött a borda.

Összeszerelést követően nincs szükség beszabályozásokra.

Mivel nem íróasztalom díszének szántam a kütyüt, így a design nem játszott különösebb szerepet.

Vissza a rajzokhoz